niedziela, 16 czerwca
Shadow

Arabica kawa bez tajemnic

Osoby kochające kawę dzielą się na kilka grup. Nie brakuje takich, które lubią każdy jej rodzaj. Często możemy jednak spotkać również osoby mające specyficzne preferencje, chętnie sięgające po jeden typ kawy i unikające innych. Sporą grupę zwolenników posiada kawa arabica, warto więc dowiedzieć się, na czym polega jej wyjątkowość.

Kawy 100 arabica – przegląd zalet

Kawy 100 arabica należą do najczęściej wybieranych kaw na świecie. Dane pochodzące od ich producentów mogą nieznacznie różnić się między sobą. Przyjmuje się jednak, że kawy ziarniste arabica mogą stanowić nawet osiemdziesiąt procent rynku. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, co wpływa na taki stan rzeczy. Nie da się jednak ukryć, że Arabica to nie tylko wyjątkowy aromat, ale również smak.

Sama kawa jest przeważnie uprawiana na terenach górzystych. Palarnia kawy przeważnie sprowadza ją z południowej i środkowej części Afryki, choć kawa ta może pochodzić także z Afryki oraz z Azji. Kawie sprzyjają częste opady deszczu. Jej wyjątkowy smak to jednak również zasługa dużego nasłonecznienia i gleby o stosunkowo niskim pH.

Jak smakuje arabica?

Smak kawy arabica jest zwykle opisywany poprzez zastosowanie porównania z inną jej znaną odmianą robustą. Często można więc usłyszeć, że jest szlachetniejszy, łagodniejszy i mniej goryczkowaty. Dobre odmiany arabiki zwracają też na siebie uwagę ze względu na nutkę słodyczy. Co ważne kawa ta ma też mniejszą zawartość kofeiny niż robusta. Może być więc pita, z pewną ostrożnością, również przez osoby zmagające się z nadciśnieniem. Jest ciekawym rozwiązaniem, gdy lubi się pić kawę przede wszystkim po to, aby się zrelaksować. Trudno też o lepsze rozwiązanie, gdy kawa ma być towarzyszką podczas miłego spotkania w gronie przyjaciół.