sobota, 27 lipca
Shadow

W poszukiwaniu idealnej kawy

Zakup ekspresu do kawy otwiera przed nami nowy, wspaniały świat. Nie musimy już sięgać po kawy mielone, bo pojawia się przed nami szeroki wybór kaw ziarnistych o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Zaczynając je poznawać niemal natychmiast możemy dostrzec walkę o nasze uznanie, jaką już od lat toczą kawy ziarniste arabica i robusta. Zaczynając swoją przygodę z kawą zwykle nie wiemy, po której stronie się opowiemy.

Arabica i robusta – porównanie

Nie trzeba być wcale zawodowym baristą, aby dostrzec podstawowe różnice, jakie charakteryzują kawy 100 arabica i robusta. Te najbardziej charakterystyczne są przecież związane z samym wyglądem ziaren. Ziarna arabiki są zwykle podłużne i płaskie. Ziarna robusty są mniejsze i bardziej okrągłe. Dla kawoszy znacznie ważniejsze są jednak te różnice, które wyrażają się w smaku obu typów kawa. Po arabikę warto więc sięgać przede wszystkim wtedy, gdy oczekuje się od kawy łagodności i charakterystycznego aromatu.

Robusta jest zdecydowanie bardziej charakterystyczna. Jej smak jest zwykle opisywany nie tylko jako ostrzejszy, ale również bardziej gorzki. Nie jest więc trudno domyślić się, że również zawartość kofeiny nie jest identyczna w przypadku obu rodzajów kawy. Kawa arabica jest znacznie mniej intensywna, nie jest więc najlepszą opcją, jeśli pijemy kawę przede wszystkim po to, aby zapewnić organizmowi zastrzyk energii przed dniem pełnym pracy. W takim przypadku robusta będzie lepszą opcją.

Jakość na pierwszym miejscu

Bez względu na to, po jaki rodzaj sięgamy, upewnijmy się, że za napój, który będziemy serwować sobie i swoim bliskim odpowiada dobra palarnia kawy. Da nam to pewność, że cieszymy się rozwiązaniem nie tylko smacznym, ale również bezpiecznym dla zdrowia, pochodzącym ze sprawdzonego źródła.